top of page

Katja Skulj

 

Kolikor daleč v otroštvo se lahko spomnim, so me zanimale živali, predvsem psi.V srednji šoli pa sem začela starše resno prepričevati o nakupu psa. Kot je to pogosto so mi obljubili, da dobim psa, če popravim ocene. Motivacija je bila dovolj velika in starši so videli da moje navdušenje ne pojenjuje. Tri dni po sedemnajstem rojstnem dnevu sem dobila labradorca Jagota. S tem se je, leta 1987 začela moja kinološka pot.

Z Jagom sva v naslednjih letih opravila vse izpite reševalnega uvrstila pa sva se tudi v državno enoto MERP (Mobilna enota reševalnih psov), se udeleževala vaj, tečajev in tekmovanj doma in v tujini, prav tako sva sodelovala na iskalnih akcijah.

Konec leta 1993 tudi uspešno opravila izpit za inštruktorja za delo reševalnih psov. Od takrat sem vodila skupine vodnikov reševalnih psov v KD Ljubljana in bila tudi mentorica novih kandidatom za inštruktorje. Kot inštruktorica sodelujem na lavinskih tečajih in letnih taborih doma in v tujini. Od leta 1998 sem nacionalna KZS sodnica za delo reševalnih psov.

Leta 2000 sem se morala posloviti od Jagota in nadaljevala sem delo z labradorcem Lurjem, s katerim sva se preizkusila tudi v novi kinološki disciplini rally obedience.

Konec leta 2005 sem postala mednarodna sodnica za delo reševalnih psov pri organizaciji IRO (Mednarodna organizacija reševalnih psov), prav tako sem postala mednarodna FCI/KZS sodnica za delo reševalnih psov. Trikrat sem sodila na IRO svetovnem prvenstvu za reševalne pse.

Od leta 2008 sem tudi inštruktorica pri organizaciji IRO in sodelujem pri tečajih in seminarjih, ki jih organizirajo. Isto leto se mi je pridužila labradorka Minny, s katero sva opravili najvišje izpite za reševalne pse v treh kategorijah, preizkusile sva se tudi v IPO športu in opravili IPO2.

Aktivni pa sva tudi na tekmovanjih v rally obediencu in imava opravljene vse RO izpite.

V letu 2013 sem postala sodniška pripravnica za rally obedience in v letu 2015 še opravila izpit in postala mednarodna sodnica za rally obedience. Od leta 2013 sem članica KzRO in od leta 2016 njena predsednica.

bottom of page