top of page

2014

 

 

23.12.2014

VOŠČILO

Živeti pomeni ustaviti se tam, kjer sije sonce. Čim več sonca v prihajajočem letu vam želi vaša KzRO!

 

 

16.12.2014

ZAHVALA

 

SPOŠTOVANI RALLYJAŠI

 

Zelo uspešna zgodba o slovenskem rally obediencu se je pričela že lani, leta 2013. Vendar lahko rečemo, da smo se vsi slovenski rallyjaši skupaj – tako tekmovalci, inštruktorji, sodniki in člani komisije, v letu 2014 razvili in dvignili rally obedience na zelo zavidljivo raven. Dokazali smo, kako veliko lahko naredimo, ko smo enotni. KzRO je z vašo pomočjo naredila ogromno, na vseh področjih delovanja in postavila nadstandard dela strokovnih komisij pri KZS.

 

Zgodbo o uspehu smo pričeli pisati že januarja letos z obeležjem 10. letnice delovanja. Zbrali smo se na slovesnosti, ki je bila nekaj posebnega v slovenskem kinološkem prostoru, saj smo člani Komisije za rally obedience je pripravili nepozaben in slovesen dogodek. Bili smo tudi dobrodelni. V začetka februarja, točno v nedeljo, 2. februarja letos smo priredili dobrodelno RO tekmo. Slovenijo so na ta dan prizadela ekstremne vremenske razmere, ki so kar močno vplivale na marsikatero našo odločitev. Zato se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste se prijavili na dobrodelno tekmovanje saj vas je bilo več kot 60 in že s to gesto ste pokazali, da vam ni vseeno za sočloveka, ki potrebuje pomoč ... pokazali ste vrlino sočutja. In to sočutje je vodilo tudi nas, da smo tekmovanje speljali ne glede na ekstremne vremenske razmere. Zato se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem vsem, ki ste prišli na tekmovanje. Enako velja tudi za vse, ki ste tako požrtvovalno pomagali na sami prireditvi, da je ta potekala tekoče in brez zamud, da smo kljub pomanjkanju elektrike dobili topel čaj, kavo in kaj za pod zob, da smo se lahko pogreli … in še bi lahko naštevali. Zahvaliti se moramo tudi vsem ostalim, ki ste nas tako vestno iz ure v uro obveščali, da ne boste zmogli priti na tekmovanje in seveda vsem, ki ste kljub temu da niste prišli na tekmovanje, donirali prijavnino za dobrodelni namen. Hvala vam v imenu celotne KzRO, ter vseh otrok na pediatrični kliniki v LJ, ki so zboleli za rakom. Kot veste smo zbrali kar 2500 EUR ter ogromno daril, ki smo jih podarili otrokom.

 

Naslednji dogodek v letošnjem koledarju je bila 2., sedaj že tradicionalna 4FUN RO tekma v Duplici, na kateri se nas je zbralo preko 80 udeležencev. Na državnih RO tekmah so rekordi udeležbe padali kot za stavo. Presegli smo tudi že številko 60 tekmovalnih parov na eni tekmi. Preko 50 tekmovalnih parov, pa je sedaj stalnica državnih RO tekem. Če primerjamo povprečno število tekmovalcev na tekmo v letu 2013, ko jih je bilo 40, je v letu 2014 številka poskočila na 51.Na področju izobraževanja smo v letu 2014 izpeljali tudi drugi rok izpitov za strokovni kader RO in postavili nove standarde v izobraževanje strokovnega kadra. V septembru smo prvič organizirali permanentno izobraževanje strokovnega kadra RO, ki je potekalo tako teoretično, kot tudi praktično. Tudi pojavljanje v medijih, pa naj si bo to Kinolog, spletna stran KZS, KzRO ali sodobna družabna omrežja, kot je Facebook, radio ali televizija, so postala stalnica našega rally obedienca. In po zelo dolgem času, je v slovenskem kinološkem prostoru na voljo nova strokovna literatura - Zbornik RO.

 

Seveda pa moramo omeniti še nekaj. Povezanost slovenskih rallyjašev, njihova nesebičnost in večna pripravljenost priskočiti na pomoč. S tem zavedanjem, je organizacija tekem in izpitov še lažja. Veš, da ti bodo na pomoč vedno priskočili kolegi/prijatelji iz sosednjega RO društva.

Predvsem pa je največ vredno dejstvo, da smo slovenski rallyjaši ena velika družina.

 

HVALA VSEM! Skupaj smo najboljši!

 

Vaša KzRO

 

 

 

23.9.2014

EVALVACIJSKI VPRAŠALNIK

 

Spoštovani udeleženci izobraževanja!

 

Pred vami je kratek evalvacijski vprašalnik namenjen pridobivanju mnenj, kritik in vaših želja za naše prihodnje delo. Evalvacija je odraz dejanskega stanja našega dela ter omogoča, da uvidimo in prepoznamo vaše potrebe, ki se jih bomo nato trudili skozi različne aktivnosti realizirati.

 

Pri nekaterih zadevah smo bolj, pri drugih manj uspešni, a vsekakor smo tu zaradi vas, da vam omogočimo čim boljše, optimalne pogoje vašega dela in upamo, da vam bo pridobljeno znanje pomagalo tako pri vaših psih, kot v tečajih.

 

Vaše ocene bodo upoštevane, kot pomembno merilo pri organizaciji bodočih seminarjev ter bodo služile pri uvajanju sprememb in izboljšav. S podanimi mnenji imate možnost, da sooblikujete izobraževanja zato vas prosimo, da si ukradete nekaj minut vašega časa in izpolnite sledeč vprašalnik: anketa

 

Za vaše iskrene odgovore se vam najlepše zahvaljujemo!

KzRO

 

 

 

22.9.2014

PERMANENTNO IZOBRAŽEAVNJE STROKOVNEGA RO KADRA

 

Za nami je prvo dvodnevno permanentno izobraževanje strokovnega kadra za rally obedience. Komisija za RO ga je pripravila v okviru svojih dolgoročnih  načrtov in temelji na posameznikovi osebni želji po dodatnem izobraževanju, zato je bila tudi udeležba neobvezna.

 

Rdeča nit permanentnega izobraževanja je strokovna pomoč komisije za rally obedience inštruktorjem, ki delate v društvih in ste nosilci strokovnega razvoja rally obedienca v kinoloških sredinah.

 

Za izvedbo takšnega izobraževanja smo potrebovali tudi primeren prostor, ki ima vso potrebno infrastrukturo za kvalitetno delo. Zato se zahvaljujemo KD Ljubljana, ki nam je velikodušno odstopila svoje prostore ter celotni ekipi društva, ki je s svojo gostoljubnostjo skrbela, da smo se pri njih zopet odlično počutili.

 

Da smo lahko strokovno izpeljali izobraževanje gre zahvala vsem predavateljem: Tomažu Skulju, Urški Medvedšek, Tjaši Gregorič ter Barbari Flisar, ki so svoje delo, po mnenju komisije in slušateljev, opravili zares odlično. Zahvala gre tudi vsem udeležencem izobraževanja, ki ste dva dni konstruktivno in aktivno sodelovali na izobraževanju, od zgodnjih jutranjih ur pa vse do poznega popoldneva.

 

S takšnim načinom izobraževanja smo skupaj naredili velik korak naprej. Za tiste, ki niso prišli, je mogoče celo nedojemljiv, ampak ti koraki nam bodo pomagali h končnem cilju. To pa je visoko strokovno usposobljen RO kader, ki je zna razvijati široko in kvalitetno bazo rallyjašev.

 

»Človek,ki skrbi za svoje staro znanje in hkrati nenehno pridobiva novo, lahko postane učitelj drugih« (Konfucij)

 

Miran Marš

Predsednik KzRO

 

 

 

21.9.2014

GRADIVO - permanentno izobraževanje RO kadra

 

Objavljamo gradivo vseh predavateljev RO izobraževanja:

- Tomaž Skulj (Komunikacija)

- Urška Medvedšek (Osnove klikanja)

- Urška Medvedšek (Delo v praksi)

- Tjaša Gregorič (Metode šolanja)

- Barbara Flisar

 

 

 

11.9.2014

POZOR OBVESTILO!!!

Na sestanku KzRO, z dne 10.9.2014, veljajo nova navodila glede vpisovanja podatkov v program KINOS RO. Od danes naprej morajo vsi organizatorji RO prireditev (tekme/izpiti) v program Kinos vpisovati izmerjene plečne višine psov (podatke organizatorji pridobijo iz delovnih knjižic). Podatek se do nadaljnega vpisuje pod rubriko TETOVIRNA ŠTEVILKA (primer: 71 cm), tetovirnih številk psov ni potrebno več vpisovati.

 

KzRO

 

 

 

20.8.2014

RO KAMP ODPOVEDAN !!!

Zaradi slabega vremena, ter posledično premalo prijavljenih udeležencev je RO KAMP 2014 ODPOVEDAN!


Zahvaljujemo se vsem, ki ste pokazali interes in dobro voljo ter se prijavili, vendar se zaradi navedenih razlogov ter posledično prevelike finančne obremenitve organizacije RO KAMPA, le-ta prestavi na naslednje leto.

Hvala za razumevanje!

KzRO

 

 

 

12.7.2014

RO KAMP - INFO

 

Dragi rallyjaši!

 

Z majčkeno zamudo objavljamo program, urnik in prijavnico za 1. RO kamp 2014. Potekal bo od 22.8. do 24.8.2014 na vežbališču KD Zgornjesavinjske doline ( http://www.kd-zsd.com/ ).

 

RO kamp je odprtega tipa, torej lahko se prijavi kdorkoli. Vsak lahko izbere predavanja/delavnice, ki so zanj zanimive ali pa se nam pridruži samo na družabnem delu. Cena za udeležbo na RO kampu 2014 je enotna - 25 EUR. Če se nam pridružite samo v soboto zvečer je prispevek 10 EUR. Za prenočevanje je na voljo zunanje vežbališče KD Zgornjesavinjska dolina, WC in tuši so na voljo. Potrebujete pa šotor, prikolico, bivalnik. Zraven društva je tudi kamp Menina ( http://www.campingmenina.com/en/ ).

 

Vse ostale prodrobnosti so razvidne iz priloženih dokumentov!Če imate kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo. Pišite nam na elektronsko pošto komisijaro@gmail.com

 

Več info:

- prijavnica

- urnik

- program

 

Se vidimo konec avgusta!

KzRO

 

 

 

21.5.2014

PREDPRIJAVE RO KAMP

 

Spoštovani rallyjaši!

 

Komisija za rally obedience je med drugimi aktivnosti za leto 2014 načrtovala tudi organizacijo RO kampa. Zamislili smo si ga kot dvodnevni dogodek slovenskih rallyjašev, ki bi potekal v drugem delu meseca avgusta ( 22-24.8 2014). Dneva bi namenili izmenjavi izkušenj, spoznavanju različnih metod učenja, reševanju težav pri šolanju … Večeri bi bili namenjeni druženju in medsebojnemu spoznavanju. Seveda pa smo odprti tudi za vaše za predloge, kaj bi se še lahko dogajalo na našem RO kampu.Poiskali smo tudi že prostor – KD Zgornja Savinjska dolina ima idealne možnosti za tak dogodek ( http://www.kd-zsd.com/ ). Imajo velik ograjen poligon, poleg tega še velik travnik kjer se lahko tabori. Poleg njih je tudi pravi kamp – kamp Menina, kjer se lahko tudi najame bungalov ( http://www.campingmenina.com/en/ ).

 

Seveda pa želimo izvedeti, kakšno je zanimanje med vami rallyjaši za tak RO kamp?

 

Prosimo, da nam  sporočite, ali bi se kampa udeležili!

 

Prosim, da nam do 9.6.2014 na mail komisijaro@gmail.com napišete, ali bi se kampa udeležili!

 

Hvala!

KzRO

 

 

 

8.5.2014

DOBRODELNA AKCIJA "RO Z NAMENOM" TUDI URADNO ZAKLJUČENA

 

Dragi rallyjaši hvala za vso vašo pomoč!

 

Z veseljem vam sporočamo, da se je naša zelo uspešna dobrodelna akcija »RO z NAMENOM« danes zaključila. Kot veste, smo v začetku letošnjega leta pričeli z organizacijo dobrodelne tekme RO z namenom in zbiranjem dobrodelnih sredstev za Ustanovo za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi. Bili smo zelo uspešni. Resnično smo stopili skupaj za dober namen in se zopet izkazali kot velika rally družina.

 

Zbrali smo 2.500,00 EUR, ki smo jih danes darovali Ustanovi. Hvala vsem, ki ste se trudili pri zbiranju dobitkov za srečelov, pri organizaciji dobrodelne tekme, vsem, ki ste donirali s pomočjo udeležbe na tekmi oz. z nakazilom. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki ste z nakupom dobitka na srečelovu prispevali sredstva v sklad. Hvala vsem podjetjem in posameznikom, ki ste prispevali dobitke ali nakazali sredstva.

 

Danes smo predstavniki KzRO na Pediatrični kliniki v Ljubljani predali simbolični ček psihologinji in predstavnici Ustanove za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi. Otrokom, staršem, pedagoginji in vzgojiteljici smo razložili kaj je rally obedience in poklepetali o psih. Eden od donatorjev je prispeval tudi nekaj drobnih darilc, ki smo jih predali otrokom. Otroci pa so nam podarili simbolična darilo – kazala za knjigo v obliki medvedka, ki so jih izdelali sami. Psihologinja nam je razložila, da je medvedek njihova maskota, ki jim pomaga skozi mnoge težavne in žalostne trenutke.

 

Še enkrat hvala vsem, ki ste sodelovali. Veseli smo, da smo uspeli otrokom vsaj za trenutek priklicati nasmeh na ustnice, ko smo se pogovarjali o psih. Povabili smo jih tudi na ogled naših rally tekem.

 

KzRO

 

 

 

22.4.2014

TOČKOVANJE EKIPNEGA TEKMOVANJA V RO

 

Na posameznem tekmovanju se kot ekipa upoštevajo 4 tekmovalci iz istega društva, od katerih pa vsi štirje ne smejo tekmovati v istem razredu, ampak dva v enem, druga dva pa v drugem razredu;

     - primer: 2 tekmovalca tekmujeta v RO2, dva pa v RO4.

 

V ekipo za seštevek točk so zajeti tisti štirje tekmovalci posameznega društva, ki so dosegli najboljši rezultat na tekmi. Torej ni nujno, da skozi tekmovalno sezono ekipo sestavljajo vedno isti tekmovalci. Točke se dodelijo po ključu, ki ga predpisuje »Pravilnik RO« za tekmovalce, ki se uvrstijo do 21. mesta. Točke se seštevajo do konca posamezne tekmovalne sezone, ko se razglasijo najuspešnejši tekmovalci in tako tudi ekipe oz. društva.

 

 

 

16.4.2014

ZBORNIK RO

 

ZbORnik je sedaj prosto dostopen tudi preko spleta.

>>> naloži <<<

 

 

 

31.3.2014

IZPITI ZA STROKOVNI KADER RO

 

Spoštovani kolegi in kolegice!

 

Komisija za izobraževanje in izpite ter Komisija za rally obedience pri KZS razpisujeta izpite za strokovni kader RO. Prijavite se s priloženo prijavnico na e-pošto Komisije za RO: komisijaro@gmail.com.

 

Ob prijavi na izpit mora kandidat/-ka priložiti:

     - Potrdilo društva/kluba o aktivnosti in članstvu

     - Kopijo delovne knjižice iz katere je razvidno izpolnjevanje pogojev

     - Kopijo B-BH izkaznice

     - Kopijo izkaznice s kinološkimi nazivi v kolikor že imate kakšen strokovni naziv

 

Če je le mogoče, vas prosimo, da vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev pošljete v eni datoteki. Na dan izpita morate predložiti originalne dokumente o izpolnjevanju pogojev (na vpogled izpitni komisiji).

 

Rok za prijavo in plačila je 4.5.2014!

 

Izpiti bodo potekali v soboto, 10.5.2014 v prostorih KD Ljubljana. Cena izpita je 45,00 EUR. Društva, ki boste izdala naročilnico, morate le-to poslati na e-pošto Komisije za RO, do zgoraj navedenega roka, skupaj s seznamom izpitnikov.

 

Plačilo:

KINOLOŠKA ZVEZA SLOVENIJE

ZAPOGE 3D

1217 VODICE

TRR NLB: 0201 0001 5148 456

Sklic: SI00 30012

S pripisom: Izpit SKRO 2014

 

Plačila je potrebno izvesti na TRR Kinološke zveze Slovenije. Plačilo na izpitih ne bo mogoče! Na dan izpita morate imeti s sabo kopijo potrdila o plačilu ali originalno naročilnico!

 

Seznam izpitih vprašanj je objavljen v starejših zapisih (obvestilo z dne 5.1.2013).

 

KzRO

 

 

 

24.3.2014

SESTANEK ORGANIZATORJEV RO TEKEM

 

Kot obljubljeno objavljamo vse dokumente (novosti) za lažjo organizacijo RO tekem:

- Tabela za izračun na tekmah

- Organizatorji RO prireditev

- Razmaki med vajami - proge

 

 

23.3.2014

URNIK - 4 FUN

 

Dragi rallyjaši!

 

Hvala vsem, ki ste včeraj udeležili 4 FUN RO TEKME na Duplici!

 

Kot vedno, smo se imeli, kljub slabemu vremenu, odlično. Udeleženci tekme in izpitov pa ste dokazali, da vas resnično nobeno vreme ne ustavi (ne žled in ne dež, ...), vsem skupaj čestitamo za odlično delo, opravljene izpite in uspehe na tekmi. Zahvaljujoč vam smo uspeli izpeljati tudi srečelov in prodati vse srečke (zbrana sredstva gredo v sklad za Ustanovo za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi).

 

Zahvaljujemo se tudi tudi sodnikoma Sašu in Ani, Maji in ekipi ŠKD Celeia Rally rOcks za odlične palačinke, rallyjašem KD Duplica in KD Ljubljana za organizacijo naše 2. 4FUN RO tekme ter našemu fotografu Blažu.

 

Po besedah predsednika KzRO Mirana Marša, smo vsi skupaj opravili dober "deževen" trening in smo sedaj pripravljeni za začetek nove RO sezone.

 

Se vidimo na naslednji tekmi!

KzRO

 

 

 

21.3.2014

4 FUN TEKMA - INFO

 

Spoštovani rallyjaši!

 

Objavljamo progam za nedeljo, 23.3.2014, vežbališče KD Duplica

 

7:45 - 8:00 prijave za izpite RO

8:00 - 9:00 izpiti RO (sodnica Ana Dragičević)

8:15 - 9:00 prijave za 4FUN tekmo

9:00 otvoritev 4FUN RO tekme

9:15 začetek 4 FUN tekme (RO-I sodnica Ana Dragičević, RO-II sodnik Sašo Cvek)

 

9h – 13h prodaja srečk, izkupiček srečelova gre v sklad za Ustanovo za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi

 

11h – 13h izdaja dobitkov srečelova

 

14:00 predviden zaključek 4FUN RO tekme

 

15:00 predviden sestanek z organizatorji RO prireditev v letu 2014

 

 

>>>štartna lista<<<

 

Štartna lista bo objavljena naknadno!

 

KzRO

 

 

 

17.2.2014

VABLJENI NA 4 FUN RO TEKMO

 

Vabimo vas na 4 FUN RO tekmo, ki bo dne 23.3.2014 potekala na vadišču KD Duplice. Tekme se lahko udeležijo vsi psi, tudi če ne izpolnjujejo pogojev. Razpisana bosta 2 tekmovalna razreda (RO-I in RO-II). Na sami tekmi izpitov ne bo mogoče opravljati, bo pa izpite mogoče opraviti tik pred prireditvijo.

 

Rezultati tekme ne štejejo v skupni seštevek državnega prvenstva, ravno tako se tekmovalcev ne bo razvrščalo. Vsak pes lahko tekmuje največ 2x, v razredih po želji ter z različnimi vodniki.

 

Vsi tisti, ki ste že v RO bazi se lahko prijavite preko dogodka, objavljenega na RO FB profilu, vse ostale prosimo, da prijavnico pošljete na mail ana.dragicevic@ozs.si.

 

Poleg RO tekmovanja, na katerem se bodo lahko preizkusili tudi vsi tisti, ki še ne izpolnjujejo pogojev ter srečelova, katerega izkupiček bo v celoti namenjen Ustanovi za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi, bo na prireditvi potekala tudi predstavitev nove kinološke discipline, v kateri se boste lahko preizkusili tudi vsi vi (več informacij najdete >>> tukaj <<<).

 

Štartnina: min 10,00 EUR (donacije iz štartnin so namenjene KzRO)

Srečka na srečelovu: min 2,00 EUR (donacije zbrane iz srečelova so namenjene Ustanovi za pomoč otrokom z rakom)

 

Urnik in štartna lista tekmovalcev bosta objavljena naknadno!

 

>>> prijavnica - tekma

>>> prijavnica - izpit

 

Se vidimo na tekmi!

KzRO

 

 

 

11.2.2014

PONATIS ZBORNIKA

 

Spoštovani rallyjaši!
 

Na slovesnosti ob 10. obletnici RO-ja v Sloveniji smo predstavili tudi Zbornik RO, ki je bil izdan v okviru seminarja za strokovni kader RO in vsebuje vsa predavanja predstavljena na seminarju. Ker vas je veliko izrazilo željo, da bi zbornik naročilo smo se odločili za ponatis. Cena zbornika je 7,00 EUR. Prevzem zbornika bo mogoč na RO prireditvah.


Do 28. 2. 2014 zbiramo naročila za zbornik RO na naš elektronski naslov: komisijaro@gmail.com. Prosimo napišite kdo naroča in koliko izvodov.
Znesek za naročene zbornike nakažite na:

Kinološka zveza Slovenije

Zapoge 3D

1217 Vodice

NLB: 0201 0001 5148 456

sklic: 00 30012

namen plačila: »RO zbornik«.
 

Če imate še kakšna vprašanja smo vam na voljo!

KzRO

 

 

 

4.2.2014

DONACIJE V SKLAD ZA POMOČ OTROKOM Z RAKOM IN KRVNIMI BOLEZNIMI                                                           

 

Vsi, ki bi želeli z denarnim prispevkom pomagati otrokom z rakom in jim tako omogočiti nekaj lepega in nepozabnega lahko denarna sredstva nakažete na račun Kinološke zveze Slovenije, Zapoge 3D, 1217 VODICE, davčna številka: SI81838182,


TRR: 0201 0001 5148 456

sklic (obvezen podatek): 00 30012

namen (obvezen podatek): »RO Z NAMENOM«

 

Donacije bodo možne do 30.3.2014!

 

 

 

3.2.2014

DOBRODELNA TEKMA "RO Z NAMENOM"                                                                                                                                                             

Na včerajšnji "sodni dan" smo, glede na razmere in seveda z vašo pomočjo, uspešno izvedli dobrodelno tekmo "RO Z NAMENOM". Tekme se je udeležilo skoraj 30 tekmovalcev, vsega skupaj pa se nas je do prizorišča dogajanja prebilo približno 50.

 

Zbrali smo kar nekaj denarnih sredstev, nekaj jih še vedno prihaja na račun. Vsem, ki ste se udeležili tekme in vsem tistim, ki se nam zaradi vremenskih razmer niste uspeli pridružiti, pa ste kljub temu donirali štartnine, se iskreno zahvaljujemo ... resnično lepa gesta naših rally-jašev!

 

Obveščamo vas, da je srečelov, katerega celoten izkupiček, bo prav tako namenjen Ustanovi za pomoč otrokom z rakom, prestavljen na naslednjo tekmo, se pravi na 4 FUN RO tekmo, ki bo potekala 23. marca 2014, v organizaciji KD Duplice in pod budnim očesom sodnice Ane Dragičević.

 

Hvala vsem za lep dan, čeprav na mrazu in brez elektrike

 

KzRO

 

 

 

23.1.2014

DOBRODELNA TEKMA "RO Z NAMENOM"

 

Vsem rallyjašem prijavljenim na dobrodelno tekmo RO Z NAMENOM sporočamo, da je štartina tudi na tej dobrodelni tekmi, kot na vseh ostalih RO tekmah. Torej za prvega psa 15 EUR, za vsakega naslednjega 11 EUR. Ker pa gre ves zbran denar od štartnin v dobrodelen namen, lahko seveda darujete tudi več!
Hvala!

 

 

 

21.1.2014

10. OBLETNICA RALLY OBEDIENCA V SLOVENIJI

 

V soboto, 18. januarja 2014, je v hotelu Mons potekalo slovesno praznovanje desetletja delovanja rally obedienca v Sloveniji. Organizatorji slovesnosti so za vse prijatelje in ljubitelje rallyja ter častne goste pripravili vrsto presenečenj. Začetek je bil prav hollywoodski, saj smo se nasmejali ob gledanju filma, ki je na hudomušen način prikazal zgodovino razvoja discipline in težave, s katerimi so se srečevali na poti do priznanja. Poglejte ga tudi vi! klik

 

Zbrane je najprej nagovoril predsednik KzRO Miran Marš. Za napredek in uspeh ter prepoznavnost rally obedienca kot enakovredne discipline drugim kinološkim športom se je zahvalil vsem kinološkim društvom, inštruktorjem, tekmovalcem in sodnikom ter tudi članom komisije.

         

                                                                                                         

Ana Dragičević, podpredsednica KzRO, je v nadaljevanju predstavila razvoj slovenskega rally obedienca. KzRO je najbolj zaslužnim za razvoj RO-ja podelila plakete. Prejeli so jih: začetnica RO v Sloveniji Karmen Zahariaš, ki je tudi prevedla prvi pravilnik in priredila znake; društvo ŠKD Krim, ki je začelo z RO in organiziralo prvo uradno tekmo in do današnjega dne organiziralo največ tekem; društvo KD Ljubljana, ki je organiziralo tekmo, kjer je bilo največ tekmovalcev; sodnik prve uradne RO tekme Brane Puš, ki je prejel tudi zahvalo za pomoč pri razvoju RO-ja; Kinološka zveza Slovenije za dobro sodelovanje, podporo delovanju KzRO in razvoju RO-ja, plaketo je prevzel Aleksander Česnik, ki je pri KZS zadolžen za športno kinologijo; Sonja Obolnar, prva tekmovalka s 100% uspehom na tekmi; Tjaša Gregorič, tekmovalka z največ psi; dolgoletni sponzor RO tekmovanj PROPLAN, plaketo je prevzela Damjana Sever; Hotel Mons kot gostitelj prvega RO seminarja, plaketo je prevzel direktor hotela Aleksander Valentin; avtorica logotipa Maja Straus; prvi predsednik KzRO Miran Marš in Ana Dragičević za razvoj RO-ja v Sloveniji.

 

V nadaljevanju je vlogo tekmovalcev in tekmovalk pri razvoju RO poudarila članica komisije KzRO Katja Skulj in izpostavila tekmovalke, ki so bile v pretekli tekmovalni sezoni najboljše med najboljšimi in so osvojile certifikate odličnosti. Pogoj za osvojitev certifikata odličnosti je, da je tekmovalni par vsaj 3x v tekmovalni sezoni dosegel točke, potrebne za "Certifikat o odličnosti". Te so: v razredu RO-I 143/150 točk, v razredu RO-II 162/170 točk in v razredih RO-III in RO-IV 181/190 točk. V razredu RO-I so kar trije tekmovalni pari prejeli certifikat odličnosto in to so Urška Medvedšek z belgijskim ovčarjem groenandelom Voltom, Lela Hafner z irsko mehkodlako pšenično terierko Jušo in Eva Oven s hovawartko Elli, najboljša med najboljšimi v razredu RO-II sta bili Urška Godler in mešanka Qubi, najvišje točke v razredu RO-III je dosegla Mojca Vrbančič z mejnim škotskim ovčarjem Bablom, v najvišjem in najtežjem razredu RO-IV pa je certifikat odličnosti prejela inštruktorica in tekmovalka Maja Straus z mejnim škotskim ovčarjem Nelom.

 

Član komisije KzRO Sašo Cvek pa se je spomnil strokovnega kadra in izpostavil pomen vlaganja v znanje in strokovno delo. V letu 2013 je bilo pod okriljem KzRO prvič organizirano izobraževanje novega strokovnega kadra, v decembru pa je komisija izvedla tudi izpite, na katerih so bodoči inštruktorji prikazali izredno kinološko razgledanost in strokovno znanje. Kar 21 kandidatov je prejelo nove strokovne nazive Vodje osnovne vrste RO in Vodja šolanja RO. Diplome in izkaznice je podelil predsednik Komisije za izobraževanje in izpite pri KZS Jože Vidic. Prav tako so nove inštruktorske izkaznice prejeli tudi inštruktorji, ki so izpite opravili v prejšnjih letih.Nove izkaznice so prejeli tudi inštruktorji, ki so naziv dosegli v prejšnjih letih

 

Za konec je predsednik KzRO Marš pripravil še pregled delovanja komisije od ustanovitve dalje, dosežke in novosti ter izpostavil glavne cilje, ki si jih je komisija zadala za leto 2014. Poskrbel je tudi za presenečenje, ko je na oder povabil stand up komika Mikija Bubulja. Pravijo, da pravega slavja ni brez torte. In tudi pri torti smo ostali odprtih ust. Kakšna torta, ne le ena, dve torti z novim RO logotipom.

 

Čisto za konec pa je Ana Dragičević požela še zadnji aplavz s predstavitvijo nove spletne strani KzRO. Po uradnem zaključku je sledilo še druženje ob kozarčku penine in soku ter seveda RO torti. Poglejte tudi video zapis slovesnosti - klik. Se vidimo na naslednji tekmi, na dobrodelni tekmi RO z namenom, ki bo že 2. februarja 2014 v jahalnici Konjeniškega kluba Velenje v Velenju - klik!

 

Foto: Matjaž Koprivc - klik

 

Komisija za RO

 

2013

 

 

23.12.2013

Dragi rallyjaši! V teh dneh prejemate mnoga voščila. Ena so romantična, druga bolj stvarna, ena izvirna, druga uradna in suhoparna.In kaj naj vam zaželimo mi? Naj bo naša želja tokrat nasvet: Sreča je v majhnih stvareh, v toplih ljudeh, v stisnjenih dlaneh, ... Delite svojo srečo še naprej in hvala vam, da smo lahko del tega tudi mi.

KzRO

 

 

20.12.2013

Komisija za rally obedience z veseljem sporoča, da imamo nove člane strokovnega kadra RO. Izpit za Vodjo osnovne vrste RO je uspešno opravilo 19 kandidatk in kandidatov, dve inštruktorici pa sta uspešno opravili izpit za Vodjo šolanja RO. Vsem iskreno čestitamo!KzRO

 

 

22.11.2013

Izpiti za strokovni kader RO bodo potekali, 1. decembra 2013 v prostorih KD Ljubljana , s pričetkom ob 9 uri.Vsem udeležencem bomo po zaključku prijav na izpit poslali točen urnik izpitov.KzRO

 

 

27.11.2013

V priponki je urnik, iz katerga je razviden natančen potek izpitov za strokovni kader RO.

 

>>> URNIK <<<

Želimo vam vso srečo na izpitu!KzRO

 

25.11.2013

Komisija za RO bo 2. februarja 2014 s pomočjo rally navdušencev organizirala kinološko prireditev z dobrodelno noto, poimenovano kar »RO Z NAMENOM«.>>> več v dopisu

 

22.11.2013

Izpiti za strokovni kader RO bodo potekali, 1. decembra 2013 v prostorih KD Ljubljana , s pričetkom ob 9 uri.Vsem udeležencem bomo po zaključku prijav na izpit poslali točen urnik izpitov.KzRO

 

14.11.2013

Eden izmed pogojev za pristop k izpitu za pridobitev inštruktorskega naziva je tudi dokazilo o aktivnosti v društvu. Kot v pomoč vam ponujamo obrazec, ki ga lahko po želji spreminjate / popravljate / dopolnite.

Obrazec - potrditev aktivnosti v društvu

 

13.11.2013

OBVESTILO ORGANIZATORJEM RO TEKEMOrganizatorje RO tekem v letu 2014 obveščamo, da se je v letu 2013 zelo dobro izkazal način prijave na RO tekme preko FB strani Rally Obedience Slovenija (RO SLO). Tekmovalci, ki so že v bazi podatkov pod post/objavo za tekmo samo napišejo: ime in priimek, ime psa, društvo, razred in ali opravljajo izpit. Zato se je KzRO odločila, da bo tak način prijave na RO tekme v veljavi tudi v letu 2014. KzRO bo na FB strani RO SLO 10 dni pred tekmo objavila/razpisala tekmo. Naloga organizatorja pa je, da potem spremlja prijave, ki bo na FB strani RO SLO.«

 

 

05.11.2013

KOMISIJA ZA IZOBRAŽEVANJE IN IZPITE TER KOMISIJA ZA RALLY OBEDIENCE RAZPISUJE IZPITE ZA STROKOVNI KADER RALLY OBEDIENCE

 

- Razpis izpiti RO 2013

- PRIJAVNICA NA IZPITE STROKOVNEGA KADRA RO 2013

- SEZNAM VPRASANJ

 

 

29.10.2013

CENIK 2013

 

 

8.10.2013

Spoštovani udeleženci praktičnega dela seminarja za strokovni kader RO (2.del)! Pričakujemo vas na vežbališču KD Pluton (Ložnica pri Žalcu) v nedeljo, 13.10.2013. Prijave udeležencev bodo od 8.30 do 9 ure. Seminar bo trajal do cca 18 ure. Za malico bo poskrbljeno! KzRO.- urnik-prakticni-del2.jpeg

 

 

2.10.2013

Spoštovani udeleženci praktičnega dela seminarja za strokovni kader RO!

Pričakujemo vas na vežbališču KD Ljubljana v soboto, 5.10.2013. Prijave udeležencev bodo od 8.30 do 9 ure. Seminar bo trajal do cca 18 ure.

Za malico bo poskrbljeno.

 

- urnik-prakticni-del.docx

 

 

 

2.10.2013

Objavljamo gradivo iz teoretičnega dela RO seminarja:

cesnik

mars

cvek

skulj1

skulj2

straus

dragicevic

 

 

 

26.9.2013

Spoštovani udeleženci 1. dela RO seminarja!

Pred vami je kratek evalvacijski vprašalnik namenjen pridobivanju mnenj, kritik in vaših želja za naše prihodnje delo. Evalvacija je odraz dejanskega stanja našega dela ter omogoča, da uvidimo in prepoznamo vaše potrebe, ki se jih bomo nato trudili skozi različne aktivnosti realizirati.Pri nekaterih zadevah smo bolj, pri drugih manj uspešni, a vsekakor smo tu zaradi vas, da vam omogočimo čim boljše, optimalne pogoje vašega dela in upamo, da vam bo pridobljeno znanje pomagalo tako pri vaših psih, kot v tečajih.

Vaše ocene bodo upoštevane kot pomembno merilo pri organizaciji bodočih seminarjev ter bodo služile pri uvajanju sprememb in izboljšav. S podanimi mnenji imate možnost, da sooblikujete izobraževanja zato vas prosimo, da si ukradete nekaj minut vašega časa in izpolnite sledeč vprašalnik

Za vaše iskrene odgovore se vam najlepše zahvaljujemo!

KzRO

 

 

 

26.9.2013

Spoštovani udeleženci seminarja, pričakujemo vas v hotelu Mons (Pot za Brdom 4 ) v Ljubljani dne, 29.9.2013, od 7.45 ure dalje v kongresnem centru hotela. Za udeležence seminarja je parkirišče brezplačno, izhodne kartice dobite na seminarju (vstop na parkirišče hotela je skozi zapornice) . Udeležence seminarja naprošamo, da ste zaradi velikega števila točni, da ne bi prišlo do nepotrebnih zamud pri prijavi.

 

 

 

20.9.2013

Oprostitev plačila udeležencu seminarja RO 2013 Da se še bolj približamo društvom in klubom , ki bodo poslali svoje člane na seminar RO, smo na Komisiji za Rally Obedience sprejeli naslednji sklep: Vsa društva in klubi, ki bodo prijavili več kot 4 udeležence na seminar RO, imajo stroške za enega udeleženca brezplačno. Sklep velja samo za udeležence in člane društva, ki jih je prijavilo društvo.

 

 

 

24.9.2013

Komisija za RO obvešča vsa kinološka društva, klube ter posameznike, da so prijave na strokovni seminar RO zaključene. Vsem prijavljenim se zahvaljujemo za zaupanje!

 

 

 

20.9.2013

Oprostitev plačila udeležencu seminarja RO 2013 Da se še bolj približamo društvom in klubom , ki bodo poslali svoje člane na seminar RO, smo na Komisiji za Rally Obedience sprejeli naslednji sklep: Vsa društva in klubi, ki bodo prijavili več kot 4 udeležence na seminar RO, imajo stroške za enega udeleženca brezplačno. Sklep velja samo za udeležence in člane društva, ki jih je prijavilo društvo.

 

 

 

03.09.2013

OBVESTILO O STROKOVNEM SEMINARJU ROKomisija za RO obvešča kinološka društva, klube ter posameznike, da pričenjamo s prijavo na strokovni seminar za rally obedience.Teoretični del seminarja bo potekal v nedeljo, 29.9.2013 v hotelu Mons v Ljubljani, praktični del seminarja pa v soboto, 5.10.2013, na vadišču KD Ljubljana ( v primeru večjega števila udeležencev praktičnega dela bo ta del razdeljen v dve skupini - predvidoma bo seminar za drugo skupino 13.10.2013 ).

POGOJI ZA UDELEŽBO1. Seminarja se lahko udeležijo tako kandidati za strokovne nazive, kakor tudi posamezniki2. Udeležba na teoretičnem in praktičnem delu seminarja je obvezna za vse kandidate, ki     želijo pridobiti strokovni naziv RO.3. Ostali udeleženci imajo možnost proste prijave na izbrani del seminarja.4. Pri prijavi in plačilu ( prijavnica) mora biti jasno izraženo za kakšen naziv se prijavlja in    katerega dela seminarja se bo udeležil.5. Pred prijavo na izpit ( prvi rok bo predvidoma meseca novembra- decembra 2013, morajo    kandidati za strokovne nazive RO izpolniti predpisane pogoje za posamezno stopnjo    izobraževanja- pogoji so objavljeni na spletni strani RO).

PRIJAVE IN PLAČILA SEMINARJA1. Zadnji rok prijave ter plačilo za celoten ali posamezni del seminarja je 23.9.213.2. Ostali podatki o plačilu so napisani na prijavnici.3. Prijavnice in plačila izpolnite natančno in jih pravočasno pošljite na e-naslov komisije za    RO (komisijaro@gmail.com).4. Seznam prijavljenih kandidatov bo objavljen na spletni strani komisije za RO

RAZPISANI STROKOVNI NAZIVI1.Vodja vrste RO2. Vodja šolanja RO

PREDAVATELJI SEMINARJA RO 2013- Splošni in organizacijski del RO : Miran Marš- Razvoj in organiziranost KZS : Alerksander Česnik- Priprava dokumentacije za izpite in tekmovanja: Sašo Cvek- Bolezni psov in preventiva - Prva pomoč pri psu in človeku : Katja Skulj- Pasemske posebnosti,  Metode šolanja,  Telesna govorica psov: Ana Dragičevič,    Maja Štraus, Miran Marš

Predsednik KzROMiran Marš

2.9.2013

- Izobrazevanje strokovnega kadra RO  (povzetek sestanka z dne 28.8.2013)

- Navodila za izvedbo prireditev RO

 

 

5.7.2013
Komisija za RO vabi vse organizatorje Rally-o prireditev v letu 2013 (izpiti in tekme), da se udeležijo sestanka, na katerem bodo predstavljene smernice za organizacijo takih prireditev.  Sestanek bo potekal, v sredo 28.08.2013 ob 18. uri, v prostorih Kinološkega društva Ljubljana na Brdu.

 

Prosimo, da se sestanka udeležite vsi organizatorji RO prireditev!

KzRO


 

17.5.2013
PRVA 4FUN - ZABAVNA RO TEKMA V SLOVENIJI

Drugo nedeljo v aprilu smo se v Duplici pri Kamniku zbrali vodniki, inštruktorji in sodniki, ki nas združuje mlada kinološka disciplina Rally Obedience iz krajše RO. Potekala je prva slovenska »4fun« zabavna RO tekma.

Rally Obedience je mlada kinološka disciplina, ki bo letos v Sloveniji praznovala 10 let. V marcu smo se v prostorih KD Ljubljana zbrali tisti, ki se z RO-jem, kot ga krajše imenujemo, ukvarjamo. Sodniki, inštruktorji in vodniki – tekmovalci smo si bili enotni , da bi »4fun« oz zabavna, neuradna tekma pripomogla k razvoju te mlade kinološke discipline.

Za organizatorja se je javila KD Duplica, rallyjaši KD Ljubljana pa smo ponudili pomoč pri organizaciji. Ker brez »reklame« v sodobnih socialnih omrežjih ne gre, smo ustvarili dogodek na Facebook-u, prijavnica pa je bila seveda na voljo tudi na uradni internetni strani Podkomisije za Rally Obedience. Prijave so prihajale in v tednu pred tekmo nas je bilo že več kot 50.
Ideja je seveda bila, da privabimo veliko število vodnikov, tudi takih ki ne izpolnjujejo pogojev za udeležbo na državnih tekmah, pa mogoče tistih, ki še niso zbrali »poguma« za udeležbo na tekmi. Pravila so bila zato prilagojena. Tekmovanje je potekalo samo v kategorijah RO-I in RO-II, dovoljeno je bilo nagrajevanje in vsak pes je lahko nastopil dvakrat. Na sestanku v marcu smo se dogovorili, da prijavnine ne bo. Vodniki, ki so nastopili pa so lahko prispevali prostovoljne donacije v višini 10 EUR na psa za Podkomisijo za Rally Obedience.

V nedeljo, 14. aprila smo se člani KD Duplica in KD Ljubljana pričeli zbirati pred osmo uro zjutraj na lepem, s soncem obsijanem vežbališču KD Duplica. Priprava dveh tekmovalnih prog, pa proga za trening, priprava prijavnega mesta. Člani KD Ljubljana smo prispevali cufe za pse- ročno izdelane igrače iz flisa, ki so jih dobili vsi prisotni. Urška Krivec, lastnica hotela Nera iz Cerkelj je prispevala darilne bone. Pridne članice ŠKD Celeia pa so že pripravljale vse potrebno za peko slastnih palačink. Vežbališče KD Duplica je res izgledalo kot veliko »mravljišče«. Vodniki so prihajali, se prijavljali, si ogledovali proge, trenirali in pripravljali pse za nastop. Nekateri so si uredili senco s šotori in baldahini.

Zbralo se nas je preko 100, 88 tekmovalcev, pa sodniki, spremljevalci, organizatorji. Tekmovalci smo bili iz kar 19 kinoloških društev in klubov: Agility Ilirija, Barje, Duplica, Grosuplje, Kamnik, Ljubljana, Maribor, Naklo, Nova Gorica, Pluton, Postojna, Šentjur, Triglav, Velenje, KLNB, SKVPM, Celeia, Krim in Riviera, pa tudi 3 kolegi iz Hrvaške.
Malo pred deseto uro je udeležence nagovorila Ana Dragičevič ki je, že od začetkov RO-ja v Sloveniji, gonilna sila te mlade kinološke discipline. Besedo je predala Miranu Maršu, predsedniku Podkomisije za Rally Obedience. Miran se je vsem udeležencem najprej zahvalil, da so se zbrali v tako velikem številu, predstavil je tudi pravila, povedal da bo tekma potekala na dveh vzporednih progah. Ana Dragičevič bo sodila RO-I. Sodnik za RO Sašo Cvek pa je najprej nastopil v disciplini RO-I, potem pa je sodil RO-II. Oba sodnik sta budno spremljala delo vodnikov in psov in ob podaji ocene, sta posebej izpostavila vse dobro opravljene vaje in podala spodbude za nadaljnje delo.

Vreme nam je bilo po dolgi zimi res naklonjeno, bilo je sončno in toplo. Organizatorji so poskrbeli za okrepčila – sok, kavo. Članice ŠKD Celeia pa so pripravile odlične palačinke. Zbrani denar od prodaje palačink pa so tudi namenile kot donacijo Podkomisiji za Rally Obedience. Prav tako so se člani KD Duplica odpovedali nadomestilu organizacijskih stroškov in s tem pomagali Podkomisiji za RO. Vodstvo KD Krim in KD Ljubljana pa so se odločili še za dodatno donacijo Podkomisiji za RO.

Vzdušje je bilo sproščeno in prijetno. Vsi prisotni so spodbujali vsakega vodnika in psa in ga pospremili z aplavzom. Opoldne se je zaključilo delo vodnikov v RO-II, saj je bilo prijavljenih manj vodnikov. Ana pa je na progi za RO-I še naprej ocenjevala in spodbujala vodnike, jim dajala navodila za nadaljnje delo. Vodniki ki so že zaključili s tekmo so izkoristili dve postavljeni progi za trening, se družili, izmenjevali mnenja in načine šolanja in se sladkali s palačinkami.

Ko je z delom zaključil tudi zadnji vodnik v RO-I so pridni člani KD Duplica in KD Ljubljana pospravili poligon in zbrali smo se za zaključek prireditve. Ana in Miran sta nam obljubila, da bo tako zabavno druženje in 4fun RO tekma postala tradicionalna. Za spodbudo novim tekmovalcem in za pripravo na novo sezono RO državnih tekem jo bomo organizirali vsako leto v marcu ali aprilu.

S tem se je tekma zaključila, nekateri vodniki in inštruktorji pa smo še ostali, saj so Miran Marš, Sašo Cvek Ana Dragičevič pripravili razlago smernic sojenja. Prisotni so postavili veliko vprašanj, razprava je bila zanimiva in podanih je bilo kar nekaj predlogov za še boljše delo. S tem se je naše sobotno druženje zaključilo, skupaj smo preživeli lep kinološki dan.

Besedilo: Katja Skulj

 

8.5.2013

Na delnem zboru sodnikov za RO, ki je potekal v Šentjurju pri Celju dne 24.4.2013 so bili, poleg ostalih sprememb, sprejeti tudi sledeči popravki :
-
Pravilnik RO
- Poslovnik o organizaciji tekmovanj v RO
- Smernice sojenja
- Obrazec za prijavo RO prireditev
- Uradni logotip RO


29.4.2013

- KzRO se mora držati vseh določil KZS in FCI zato bo potrebno tudi na RO prireditvah opravljati preizkus značaja psa in morebitne značajske hibe vpisati v delovno knjižico.

- Na vseh RO prireditvah so sodniki dolžni preveriti istovetnost psa, s preverbo čipov.


19.3.2013

Na srečanju RO srenje so predstavniki posameznih društev izrazili željo po organizaciji sestanka, kjer bi sodniki podali smernice sojenja vsem tekmovalcem, inštruktorjem, ljubiteljem. Zato vas poleg 4 FUN TEKME vabimo, da se po zaključku tekme udeležite tudi sestanka na tekmo "SMERNICE SOJENJA". Ura sestanka bo določena naknadno saj je le-ta odvisna od števila prijavljenih tekmovalcev in zaključka tekme in bo objavljena naknadno.
 

18.3.2013

Spoštovani kinologi in ljubitelji discipline Rally-O! Preteklo je 10 let, ko je bilo v kinoloških krogih slišati besedo o novi kinološki disciplini Rally Obedience. Danes je Rally Obedience, ali kar RO, poznan večini športnih kinologov. Število tekmovalcev se je od leta 2007 povečalo v povprečju iz dvajset na petdeset, torej se je več kot podvojilo. Lastniki psov, ki želijo svoj čas preživljati na aktiven, a tudi zabaven način, lahko izbirajo med vedno več kinološkimi društvi, ki so v svoj program šolanja uvedli tudi RO. Šport je v tem času dosegel zavidljiv nivo tudi na kvaliteti dela.
Na poti do uveljavitve športa v slovenski prostor je bilo vloženega veliko časa in truda posameznih kinologov. Seveda  pri tem ni šlo brez ovir, ampak z voljo in entuziazmom nam je uspelo RO pripeljati na takšen nivo, kot ga poznamo danes.

Leta 2010 je bil na Zboru sodnikov za delo pri KZS sprejet sklep, da se sproži postopek osamosvojitve RO komisije, ki bi delovala v okviru KZS. To nam sicer še ni uspelo, smo pa dobili možnost delovati kod Podkomisija KzŠ  - Komisija za RO.

Za zagon nove Komisije za RO je potreben začetni kapital. V ta namen smo se odločili organizirati rally tekmo, zabavne narave (4 FUN TEKMA), z namenom pridobitve finančne pomoči za zagon in nemoteno delovanje Komisije za RO.

Tekme se lahko udeležijo vsi psi tudi, če ne izpolnjujejo pogojev. Razpisana bosta 2 tekmovalna razreda (RO-I in RO-II). Rezultati tekme ne štejejo v skupnem seštevku, tekmovalcev se tudi ne razvršča. Vsak pes lahko tekmuje največ 2x, v razredih po želji ter z različnimi vodniki. Štartnina znaša 10,00 EUR.

 

V upanju, da nas bo veliko in
v upanju na svetlo prihodnost RO-ja vas vabimo na
4 FUN TEKMO RALLY-O,
ki bo potekala 14.aprila 2013 v organizaciji KD Duplica ter pomočjo KD Ljubljana.

 

 

 

2012

 

30.12.2012

Čestitke za odličen uspeh v letu 2012: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jIp7_mZR9O4

 

31.05.2012
- KD PLUTON - 9. državna in finalna tekma RO za leto 2012 je prestavljena na 21.10.2012 - sodnik: Sašo Cvek
- KD KAMNIK - redni RO izpiti so prestavljeni na 24.06.2012 - sodnik: Lukanc Rado
- KD LJUBLJANA - prijava rednih izpitov - petek, 06.07.2012; sodnik: Marjan Polajnar

 

2. DRŽAVNA TEKMA RALLY OBEDIENCE V ŠKD CELEIA

Borih 7 stopinj nad ničlo, namočene nogavice in meglice nad Celjsko kotlino. 2. Državna tekma za RO 13. maja zjutraj ne bi obetala kaj več od premraženosti vodnikov, nejevoljnosti psov (nad usedanjem in uleganjem v luže na parkurju) in utrujenosti organizatorjev, če …če … za vzdušje ne bi poskrbel prikupno zmeden in nenaspan napovedovalec Sandi, za vodnike trio nasmejanih palačinkaric in duo zapriseženih vegetariancev s čevapčiči, perutničkami in kotleti, za nepozabnost paparazziji – vsak s svojim teleskopom. Za korajžo pa ni manjkalo niti pasje (hudo) žganje. Tekma je stekla – pri gneči v disciplini RO-I kar preveč gladko.
V disciplini RO-IV sta zmagala Maja Straus in Nel (ŠKD Celeia), v RO-III sta največ točk dosegli Maja Štrukelj in Gingerbell (KD Agility Ilirija), v RO-II Klavdija Jug in Ajka (ŠKD Celeia), v RO-I pa Urška Medvedšek in Red Fox Shet (KD Barje).
Rezultati tekme so bili – po besedah sodnika – dobri, vodniki pa so prikazali kvalitetno delo na področju kinologije.
13. maj bi lahko bil še en dan v vrsti nedelj s slabim vremenom, napetostjo in nejevoljo v zraku, razmočenimi čevlji in tečnimi psi, pa ni bil. Zahvaljujoč ŠKD Celeia, ki je pod sponzorstvom Proplana na (izposojenem) poligonu KD Celje po komentarjih tekmovalcev poskrbelo za »ODLIČNO organizirano tekmo in ČUDOVITO vzdušje«.

Zapisala Ana Brunčič, fotografiral Boštjan Kozamurnik

Fotografije:RO-I ; RO-II ; RO-III ; RO-IV ; skupinska

 

 

2011

 

DRŽAVNA TEKMA RALLY OBEDIENCE V KD GROSUPLJE

V Grosuplju smo 5. 6. 2011 pripravili letošnjo že 3. državno tekmo v Rally obediencu. Kljub napovedanemu slabemu vremenu in grozečim oblakom se je tekma odvijala v lepem vremenu. Na tekmo se je prijavilo 20 tekmovalk in 1 tekmovalec, ki so tekmovali v vseh kategorijah. V kategoriji RO I je bilo prijavljenih 8 tekmovalk in 1 tekmovalec. Prvo mesto je zasedla Mojca Vrbančič s psom Elaeth Bubbles Blown Away (148 točk), druga je bila Maruša Podjed z Beo (148 točk) in tretja Tea Vardjan z Blondy Hovi-Rajem (139 točk).  V kategoriji RO II se je pomerilo 7 tekmovalk, med katerimi je bila najboljša Maja Štrukelj s psom Gingerbell Fatal Attraction (157 točk), na drugo stopničko je stopila Ivana Kirik z Mawlch Graa (145 točk) in tretjo Katja Skulj z Beloona Vom Murufer (141 točk). V RO III so tekmovale 3 tekmovalke s 4 psi, prva je bila Tina Šolar  s psom Bryce Jeronimo In Blue Ovčarski (181 točk), druga Maja Lončar z Reo iz Dobrče (164 točk) in tretja Tina Šolar z Atiyo Maiaro (155 točk). V RO IV je tekmovala le Maja Straus, ki je s psom Nelom dosegla 172 točk. Organizacija tekmovanja je bila brezhibna, pohvalil jo je tudi sodnik Sašo Cvek. Nagrade in priznanja, ki jih je prispeval sponzor Proplan,  smo podelili, še preden so z neba pričele padati napovedane prve kapljice dežja. Upamo, da se prihodnje leto na naslednji pridruži še več novih tekmovalcev, ki bodo odkrili veselje v učenju vaj Rally obedience.

SLIKE (RO-I; RO-II; RO-III; RO-IV)

 

DRŽAVNA TEKMA RALLY OBEDIENCE V KD LJUBLJANA

2. državna tekma Rally obedience je potekala v organizaciji kinološkega društva Ljubljana, v nedeljo 22.5.2011. Tekmovanja se je udeležilo 22 tekmovalnih parov, od tega kar 11 v razredu RO-I, 8 v razredu RO-II, 2 v RO-III in le en tekmovalni par v RO-IV. Slovenskim tekmovalkam in tekmovalcu se je pridružila tudi tekmovalka iz Hrvaške.
Tekma je potekala hitro in tekoče, v prijetnem vzdušju in precej poletnih temperaturah. Tekmovalci so se pomerili na progah, ki jih je postavil sodnik g. Brane Puš. Pohvalil je delo tekmovalcev v razredu RO-I, ki so bili dobro pripravljeni in pokazali lepo, tekoče delo. V RO-I je bil neuvrščen le en tekmovalni par, v RO-II pa nista imela sreče z uvrstitvijo dva tekmovalna para. V RO-I sta bila s 148 točkami najuspešnejša Mojca Vrbančič in Elaeth Bubbles blown away iz KD Duplica. V RO-II je na najvišji stopnički stala hrvaška tekmovalka Aleksandra Milenković z Rino, dosegli sta 151 točk. V RO-III sta prvo mesto dosegla Melani Skornšek in Maj s 166 točkami iz ŠKD Celeia, v RO-IV pa s 178 točkami Maja Straus in Nel, prav tako iz ŠKD Celeia.
Za nagrade in pokale je poskrbel Purina Pro Plan.

Rezultati:

RO-I: 1. Mojca Vrbančič in Elaeth Bubbles blown away, 2. Maruša Podjed in Bea, 3. Polona Peršuh in Goldi
RO-II: 1. Aleksandra Milenković in Rina, 2. Tanja Zupančič in Vinny la Maschera di ferro, 3. Elizabeta Babič in Alpine river Million dollar baby
RO-III: 1. Melani Skornšek in Maj, 2. Maja Lončar in Rea iz Dobrče,
RO-IV: 1. Maja Straus in Nel

 

SLIKE (RO-I; RO-II; RO-III; RO-IV)

 

13.7.2011

Razveljavi se naslednji sklep, sprejet 22.5.2011 na Delnem zboru sodnikov za RO:" vaja št. 59 »Prinašanje predmeta« se zamenja z vajo »Plazi se«.

 

22.5.2011
Delni zbor sodnikov za RO je sprejel naslednje sklepe:
- Navodila za organizacijo in smernice šolanja iz leta 2009/10 veljajo tudi za leto 2011.
- Vaja št. 59 »Prinašanje predmeta« se zamenja z vajo »Plazi se« – velja od 1.1.2012 dalje.

 

7.4.2011
Rally obedience se hitro širi. Oglejte si članek o RO-ju, ki je izšel v poljski reviji Moj pes (omenjena je tudi Slo in naš Rally) - 1.del -2.del

 

1.4.2011
Delni zbor sodnikov za RO je sprejel naslednji sklep: Pred pristopom k izpitu RO-II morajo imeti vsi psi opravljen izpit BBh

 

 

 

2010

 

DRŽAVNA TEKMA RALLY OBEDIENCE V ŠKD KRIM

Predzadnjo državno tekmo v Rally Obedience za letošnje leto so organizirali na ŠKD Krim. V nedeljo, 17.10.2010, se je tekmovanja udeležilo rekordno število tekmovalk in tekmovalcev. Tako se je po RO-I uvrstilo kar osemnajst tekmovalcev, dva sta bila neuvrščena. Progo v RO-II je zaključilo uspešno vseh enajst tekmovalcev, v RO-II tri tekmovalke in v RO-IV dve tekmovalki. Pari so se pogumno podali na proge, ki jih je tokrat postavil sodnik g. Štefan Kolman. Moker parkur za večino ni predstavljal prevelike ovire, čeprav marsikateri bel kožuh ni ostal več bel.
Pred razglasitvijo rezultatov, so si nekateri kosmati tekmovalci pošteno privoščili prijateljsko sprostitev. Z nekaj krogi teka okoli vadišča so poskrbeli za vsesplošno zabavo, pri čemer so ostali debelo gledali in se trudili razumeti, kaj se dogaja.
Zaključimo lahko, da je bilo tekmovanje uspešno, tako za tekmovalce, kot za organizatorje in upajmo, da bo število prijavljenih tekmovalcev v prihodnje le še naraščalo.
Hvala tudi Purini Pro Plan, ki je prispeval nagrade in pokale za zmagovalce!

 

Rezultati pa so bili takšni:
RO-I: 1. mesto Žlender Nadja in Blumina (ŠKD Logatec); 2. mesto Podjed Maruša in Bea (KD Ag. Ilirija); 3. mesto Peršuh Polona in Goldi (KD LJ)

RO-II: 1. mesto Krajnc Rosana in Liwa (ŠKD Celeia); 2. mesto Šolar Tina in Atiya Maiara (Ag. Il.); 3. mesto Šolar Tina in Bryce Jeronimo (Ag Il.)

RO-III: 1. mesto Krajnc Rosana in Uli (ŠKD Celeia); 2. mesto Skornšek Melani in Maj (ŠKD Celeia); 3. mesto Bobič Saša in Lola (ŠKD Krim)

RO-IV: 1. mesto Gregorič Tjaša in Day (KD Agility Ilirija); 2. mesto Straus Maja in Nel (ŠKD Celeia)

_____________________________________

SLIKE

Tekst napisala : M. Straus
Fotografija:       B. Kozamurnik

 

DRŽAVNA TEKMA RALLY OBEDIENCE V LOŽNICI PRI ŽALCU

V Ložnici pri Žalcu se je dne 5.9.2010 odvila 4. državna tekma v športno kinološki disciplini Rally Obedience. Tekmo je organiziralo Kinološko društvo Pluton, ki je poskrbelo za prijetno vzdušje in dobro počutje tekmovalcev in gledalcev. Zjutraj je udeležence na društvenem poligonu že pričakala dišeča kavica in tudi ob koncu prireditve je bilo poskrbljeno, da tekmovalci niso ostali lačni. Vreme je bilo tokrat prizanesljivo, saj nekateri še niso pozabili mokrega vremena s prejšnje tekme na Barju.
Gledalci ob progi so lahko občudovali  pisano paleto različnih pasem psov, ki so se s svojimi vodniki pogumno podali mimo postavljenih nalog in ovir. Čeprav med tekmovalci običajno prevladujejo vodnice, so navzoči lahko tokrat navijali tudi za moške predstavnike, ki za svojimi tekmicami niso kaj dosti zaostajali.
Proge so bile razgibane in tekoče, za kar je poskrbel sodnik Sašo Cvek, ki je delo na parkurju sproti komentiral, opozoril tekmovalce na napake in pohvalil dobro delo.

 

Najbolje so se odrezali:

RO-I: 1. Štrukelj Maja / KD Agility Ilirija; 2. Žlender Nadja / KD KD Logatec; 3. Šolar Tina / KD Agility Ilirija

RO-II: 1. Krajnc Rosana / ŠKD Celeia; 2. Šolar Tina / KD Agility Ilirija; 3. Gregorič Tjaša / KD Agility Ilirija

RO-III: 1. Krajnc Rosana / ŠKD Celeia; 2. Skornšek Melani / ŠKD Celeia

RO-IV: 1. Gregorič Tjaša / KD Agility Ilirija

 

SLIKE

Tekst in fotografija:  Maja Straus

 

 

 

2009

 

6.3.2009

Popravek pravilnika: Psi, ki imajo opravljen Bbh izpit lahko izpita RO-I in RO-II opravljajo tudi na tekmah.

 

10.3.2009

Popravek napake v pravilniku: Pri vajah 68-71 se prvi stavek: "Pri vajah kjer pride do pozicije kjer se pes usede pred vodnika postaja določa.." spremeni v: "Zaključek vaje se izvede tako, da pes..."

 

10.3.2009

Novi RO znaki že na voljo - naloge in znaki

 

13.3.2009

Poslovnik o organizaciji RO tekmovanj: Poslovnik

 

20.3.2009

Delegirani sodniki na RO prireditvah - koledar prireditev

 

3.4.2009

Obrazec za prijavo RO prireditev - prijava prireditve

 

13.5.2009

Komisija za šolanje je danes sprejela sklep, da lahko organizatorji državnih RO tekem, za vse pse, ki npr.; zaradi svojih anatomskih lastnosti ne morejo izvajati ovir in za vse tiste pse, ki nimajo pogojev (Bbh, izpiti RO, zadostno št. tekem itd), razpišejo tudi razred "izven konkurence"... vendar le če je prijavljenih 10 ali več tekmovalcev. V tem razredu mora biti proga sestavljena iz 15 vaj (vaje 1-60), ne sme vsebovati nobenih ovir, tekmujejo lahko vsi, omejitev ni.

 

24.5.2009

Na koncu tekmovalnega obdobja se podelijo tudi “Certifikati o odličnosti”, ki se podelijo vsem tekmovalcem, ki so vsaj 3x v tekmovalni sezoni dosegli točke, potrebne za “Certifikat o odličnosti”. Te so: v razredu RO-I 143 točk, v razredu RO-II 162 točk in v razredih RO-III in RO-IV 181 točk.

 

4.6.2009

Po novem pirreditev na lastnem vadišču, ki niso mednarodne oz z več kot 3000 udeleženci NI potrebno več prijavljati na UE.Link do dopolnitve zakona: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2005113&stevilka=5009

 

24.12.2009

http://www.primorska.info/novice/6421/na_obali_prva_odprta_tekma_rally_obedience_v_sloveniji

  
bottom of page