top of page

Pred nekaj leti se je na pobudo Buda Kramerja, v ZDA razvila nova kinološka panoga, ki je zaradi svežega pristopa k šolanju in tekmovanju dobila veliko privržencev. Kmalu za tem je nov šport podprla tudi APDT – Association of Pet Dog Trainers, ameriško združenje vaditeljev šolanja psov družabnikov, ki ima po vsem svetu več kot 3000 članov in pospešuje in širi psom prijazne metode šolanja ter spodbuja zavest o pristnem odnosu med vodnikom in psom, ki temelji na vzajemnem zaupanju in spoštovanju. Sledile so tudi druge države: Kanada, Nemčija, Švica, Belgija in še mnoge druge.

 

Ker dober glas seže v deveto va je prišel tudi k nam. V začetku leta 2003 je Karmen Zahariš prevedla Pravilnik RO (AKC in APDT), prilagodila znake ter na ljubljanski mednarodni razstavi prvič predstavila RO v Sloveniji. Zaradi velikega zanimanja so se v ŠKD Krim odločili, da pričnejo s tečaji. Oktobra leta 2003 so se tečaja udeležili 3 tečajniki, že naslednjo sezono je tečaj obiskovalo 6 tečajnikov, leto kasneje pa so bili tečaji RO že polno zasedeni, kar je znašalo kar 35 tečajnikov na sezono, 70 tečajnikov na leto.

Rally obedience pa tudi pri nas ni ostal neopažen. Poleg KD Krim so interes za RO pokazala tudi številna druga društva. Nekatera med njimi so kmalu za tem začela izvajati tečaje ter pripravljati tekmovalce.

 

Pravilnik RO ni mednarodno priznan, vsaka država ima Pravilnik prilagojen svojim razmeram, tudi število vaj se od države do države razlikuje. Prav zato so se tudi v ŠKD Krimu odločili, da pravilnik popravijo. Do konca leta 2005 se je rally izvajal po pravilniku APDT, sedaj pa je prilagojen našim razmeram. S prizadevnim delom Krimove ekipe, z Ano Dragičević na čelu ter Komisije za šolanje, se je pravilnik v roku nekaj let dokaj spremenil ... nekaj vaj se je zamenjalo, dodalo se je nekaj novih, zamenjal se je način ocenjevanja, spremenili so se pogoji itd. Sedaj je rally sestavljen iz 72 različnih vaj in obsega 4 tekmovalne razrede (RO-I, RO-II, RO-III in RO-IV).

 

Tekmovanja v RO naj bi predvsem pripomogla k množičnejši vzgoji psov, ki se znajo primerno vesti doma, v javnih prostorih in v prisotnosti drugih psov. Za novince je lahko RO tudi odskočna deska za »klasična« tekmovanja v poslušnosti ali agilityju, za izkušene pse in njihove vodnike pa svojevrsten užitek in zabava.

bottom of page