top of page

Miran Marš

Mednarodni sodnik FCI za delo športnih psov, sodnik za ocenjevanje zunanjosti FCI II/2 molosoidi - rottweiler, sodnik za rally obedience ter nosilec srebrnega znaka KZS za zasluge na kinološkem področju, inštruktor višje stopnje šolanja, marker, aktivni član in predsednik Kinološkega društva Šentjur ter član Kluba ljubiteljev Rottweilerjev Slovenije.

 

Ljubiteljsko se ukvarjam z vzrejo, šolanjem, razstavljanjem in proučevanjem rottweilerjev. Prvi stik z rottweilerji sem imel leta 1987 na služenju vojaškega roka v gardističnem bataljonu na Dedinjah v Beogradu. Leta 1990 sem se odločil za nakup prvega rottweilerja z rodovniškim imenom Markiz in z njim opravil višje izpite ISP-1,2,3 (današnji IPO). V letu 1992 sem prvič nastopil na Državnem prvenstvu šolanih psov ter v močni konkurenci ostalih športnih pasem z Markizom dosegel odlično 6. mesto. Konec leta 1993 sem v skupnem seštevku dosegel 5. mesto v državi. V naslednjih letih sem z vztrajnostjo in pomočjo mojih najbližjih ter zaradi izrednih Markizovih delovnih kvalitet uspel izpolniti kvalifikacije za državno reprezentanco.Tako sem leta 1995 nastopil na FCI svetovnem prvenstvu šolanih psov v Tuusuli na Finskem. Na tem prvenstvu smo poleg ostalih pasem nastopili samo trije vodniki z rottweilerji in sicer še avstrijec Christian Gruber s psom Cliffom von der Pension Ostarichi ter američan Richard Shook s psom Caine Manor Jakob.

 

Istega leta sem nastopil tudi na Svetovnem prvenstvu rottweilerjev v delu, ki sta ga organizirala Mednarodna zveza rottweilerjev (IFR) ter Avstrijska zveza rottweilerjev v mestecu Bruck a.n.Leitha v Avstriji. Slovensko ekipo je poleg mene sestavljal še tekmovalec Rado Lukanc s psom Markom. Ob koncu istega leta pa sem se udeležil tudi italijanskega državnega prvenstva šolanih psov v mestu San rigo ter osvojil peto mesto.

 

V letu 1998 sem pri KZS in FCI registriral psarno z imenom " POD RIFNIKOM ". Od takrat se ljubiteljsko ukvarjam tudi z vzrejo rottweilerjev. Psarne sem poimenoval po bližnjem mogočnem hribu Rifnik, ki ima tudi bogato zgodovinsko dediščino, o

čemer pričajo razna najdišča naselbin, ki segajo v 9. in 6. st. pr. n.š, pa v rimske čase ter v 5. stoletje, ko na rimskem templju zgradijo prvo znano cerkev v teh krajih. Dandanes se na njegovem strmem pobočju nahajajo razvaline gradu Reichenegg, z njegovega vrha pa se odpira čudovit razgled na slikovito pokrajino.

 

bottom of page